امروزه با پیشرفت صنایع و افزایش تولیدات انبوه نیاز به متریال و مواد اولیه بیش از پیش شده است. انتخاب مواد اولیه زیرساخت هر پروژه ای است و می توان گفت جز تصمیمات استراتژیک برای هر آغاز هر تولیدی است و بادی در انتخاب آن دقت کرد. اکثر افرادی که در حوزه ی صنایع فلزات مشغول هستند و به هر طریقی با این بازار در ارتباط هستند باید اطلاعات تخصصی ازآن را داشته باشد.ما در این مقاله می خواهیم ضمن ورود به بررسی ویژگی های آهن، آلومینیوم و استیل تفاوت آنها را نیز بررسی کنیم. پس با تیم تخصصی پارس پریزن همراه باشید.
بررسی ویژگی های آهن وآلومینیوم و بیان تفاوت آنها
آهن و آلومینیوم دردنیای ساخت و ساز و صنایع روز از پرکاربردترین فلزات محسوب می شوند و می توان گفت هر دو ایده آل در صنعت محسوب می شوند . هر دو این فلزات وقتی به عنوان متریال مورد استفاده قرار بگیرند دارای معایب و مزایایی به نسبت هم هستند و همیشه چالش هایی برای انتخاب یکی از این دو گزینه وجود دارد چرا که بحث بر سر عملکرد و هزینه است. پس اول به سراغ بیان ویژگی های این دو فلز می پردازیم و آنها را مقایسه می کنیم.
مقایسه ی استحکام و وزن: یکی از تفاوت های کلیدی بین آهن و آلومینیوم مقایسه ی قدرت به نسبت وزن است. آهن در برابر آلومینیوم استحکام بسیار بالایی دارد و از قدرت زیادی برخوردار است و این موضوع سبب شده است که وزن بیشتری داشته باشد. بنابراین در مواردی که فاکتور استحکام و مقاومت موضوع حیاتی است، آهن انتخاب می شود . اما چون آلومینیوم وزن سبک تری به نسبت آهن دارد و هزینه ی جابه جایی و حمل و نقل برای آن کم است، در جایی که کم بودن وزن فاکتور مهمی است مثل ساخت هواپیما و قطعات خودرو، از آلومینیوم استفاده می شود.
مقایسه ی هزینه ی آهن و آلومینیوم: عامل مهم و بسیار تاثیرگزار در انتخاب بین این دو فلز بحث هزینه است که کاملا مهم است و بر تمام ساختارهای اقتصادی در تولیدات اثرگزار است. آهن به علت چگالی بالا دارای وزن بالاتری است و این موضوع باعث شده است که هزینه های حمل و نقل آن بالا باشد. اما از طرفی چون آهن در طبیعت به فراوانی وجود دارد هزینه ی تولید و فرآوری آن پایین تر از آلومینیوم است که هزینه های تولید و عرضه ی آن بالاست. از طرفی آلومینیوم چون چگالی کمتری دارد وزن آن سبک تر است و هزینه های جابه جایی آن پایین است .این موضوع در بازارهای کلان که صاحبان صنایع فلز را به صورت فله ای و در تناژ بالا سفارش می دهند بسیار مهم است. در کنترل هزینه ها انتخاب تامین کننده بحث مهمی است که در بازار متریال را با قیمت به صرفه تری عرضه کند.
مقایسه ی ماشین کاری الومینیوم و آهن: آلومینیوم به دلیل داشتن نقطه ی ذوب پایین، برشکاری و تطبیق پذیری راحت تری دارد و به اصطلاح ماشین کاری آن راحت تر است و برش در دسترس و سریع تر خواهد بود. اما برعکس آن آهن به دلیل مقاومت بالای آن ماشین کاری زمان بری دارد .جایی که بحث تولید انبوه قطعات در زمان کم مطرح است، انتخاب آلومینیوم گزینه ی هوشمندانه ای است.
مقایسه ی تعمیر و نگه داری آلومینیوم و آهن: تعمیر و نگه داری به این علت که بر بحث هزینه و فایده تاثیر مستقیم دارد، قابل بحث است. از آنجایی که آلومینیوم مقاومت بالایی در برابر خوردگی و اکسید شدن دارد، به نگهداری کمتری به نسبت به آهن دارد.بنابراین انتخاب مناسبی مخصوصا در مناطق خاص جغرافیایی است که اب و هوای مرطوبی دارد. اهن اگر چه ارزان تر است اما به علت حساسیت به زنگ زدگی و خوردگی، هزینه های نگهداری آن بالاتر است.
حال که مهم ترین تفاوت های آهن و آلومینیوم را بررسی کردیم باید بگوییم در انتخاب نهایی ، نیازهای خاص، بودجه و اهداف پروژه و ارزیابی کامل هزینه ها منجر به انتخاب آگاهانه می شود. به طور خلاصه آهن ارزان و سنگین است و آلومینیوم سبک و گران است. آلومینیوم مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد بنابراین در کاربرد در محیط بیرون مناسب تر است در حالی که آهن به دلیل استحکام و وزن بالا در مواردی مانند پل سازی و ساختمان سازی بسیار کاربردی است.
بررسی ویژگی های استیل و آهن و تفاوت آنها
در این قسمت از مقاله با نگاهی کارشناسی شده به بحث تفاوت میان آهن و استیل خواهیم پرداخت . در صنعت کشور ما استیل و آهن نیز دو فلز دیگر هستند که عرضه و تقاضای بالایی دارند و به اندازه ای ترویج مصرف شده اند که به گوش همه ی ما آشنا هستند. آهن همانگونه که در بالا اشاره شد به وفور در طبیعت یافت می شود و عنصر فلزی خالص است اما استیل یا در اصطلاح فولاد و در گویش بازاری ها آهن ضد زنگ، ترکیبی از آهن و کربن و کروم و نیکل است که آلیاژ به شمار می رود.
مقایسه ی خواص آهن و استیل: فولاد قابلیت ساخت و فرم دهی بسیار بالایی دارد و امروزه جز مواد اولیه در ساختمان سازی به حساب می رود . استیل یا همان فولاد به دلیل تطبیق پذیری و برش دهی و خم شدگی آسان و همنطور استحکام کششی قوی تری که دارد، برای کاربرد در انواع زمینه های صنایع برتری بالایی به آهن دارد چرا که ترک نمی خورد، زنگ نمی زند،پوسیده و شکافته نمی شود و شکل ظاهری و شفافیت بالایی نیز دارد. فولاد سبک تر و با دوام تر از آهن است و قدرت بالایی نیز دارد. در بیشتر موارد از نظر اقتصادی فولاد ارزان تر از آهن است. فولاد تحمل گرما و حرارت و فشار بالایی نسبت به آهن دارد.
مقایسه ی آهن و استیل از نظر کاربرد: استیل به نسبت آهن بیشتر کاربرد صنعتی دارد و آهن بیشتر در ساختمان سازی و پل سازی به منظور ساخت میلگرد، تیرآهن ، ورق، نبشی و لوله کاربرد دارد. از آلیاژ استیل بیشتر در ساخت مخزن ،خطوط لوله ها، تجهیزات پزشکی و تجهیزات خانه و آشپزخانه استفاده می شود.
مقایسه ی آهن و استیل از نظر قیمت: از مهم ترین جنبه های مقایسه ی آهن و استیل ، تفاوت قیمت این دو فلز است. آهن در مقایسه با استیل قیمت پایین تری دارد و برای کاربرد های مشخص و معمولی گزینه ی مناسبی است . بنابراین با توجه به اختلاف قیمت واضح و اشکار آهن و فولاد بهتر است در جایی که رفع نیاز با اهن نیز ممکن است، از آهن استفاده شود در غیر این صورت منجر به هدر رفت هزینه و سرمایه خواهد شد. بنابراین مشاوره با کارشناسان و مهندسان و خرید از بازارهای مطمئن کاملا امری واجب و ضروری است.
مقایسه ی آهن و استیل از نظر خوردگی : یکی از ویژگی های فیزیکی هر ماده ای مقاومت به خوردگی و اکسید شدن است که موضوع مهمی در صنعت است. خوردگی سبب از بین رفتن خصوصیات اصلی فلز می شود و عملکرد و نتیجه را منفی می کند. فولاد در مقایسه با آهن از مقاومت به خوردگی بالایی برخوردار است و این امر محدودیت های استفاده و کاربرد استیل را از بین می برد.
در پایان باید بگوییم که فولاد یا استیل به دلیل ویژگی های فنی و مکانیکی متنوعی که دارد، انتخاب بهتر و ایده آل تری نسبت به آهن است. البته در هر زمینه ای باید تمام موارد را سنجید و بهترین گزینه را انتخاب کرد.
تیم فنی پارس پریزن توانسته است با سالها تجربه ی تخصصی در زمینه ی فروش و تولید فلزات اساسی ،اعتماد اجتماعی را به عنوان با ارزش ترین سرمایه کسب کند و این امر تنها حاصل تخصص در کار است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با مجموعه ی ما در ارتباط باشید.